Coràge

Blogg

Oppdateringer og Nyheter

"Mot-standeren" Brev nr. 8 - En julehilsen fra Coràge

Brev nr. 8 - desember 2012

Det har vært stille på motstandsfronten denne høsten, etter at brevene i første halvår omhandlet vår "immunitet" mot forandring. Kanskje har du latt deg utfordre og jobbet litt med saken.

Jeg har for øvrig mottatt formaning fra lesere om å endre fokus tydeligere fra motstand og til medvirkning, og det vil jeg ikke ta lett på. "Medvirkning" har fått en ny betydning for meg. Jeg vil jo gjerne utrette noe med virkning - med ønsket virkning. Da må jeg har gode virkemidler - midler som virker. Neste skritt blir å slå sammen "virkning" med "mål". Hva får vi da? Yess, det blir et virkningsmål - et mål om ønsket virkning. Har du tenkt noe særlig på det - hvilken virkning du vil ha? Effektmålet med ditt virke? Hva skal være etterlatt inntrykk, virkning, effekt?

Jeg opplever at de aller fleste personer og virksomheter bare setter seg posisjonsmål : "Jeg skal ta en doktorgrad", "jeg skal bli nr 1", "vi skal bli sååå store", "ta det og det markedet", "blir den foretrukne leverandør" osv osv.. Lite eller ingenting blir nevnt om hvilken effekt (eller virkning) som skal følge av den posisjonen vi streber etter. Når du så endelig har nådd posisjonen du jaktet på - hva gjør du da? Finner en ny posisjon å gå etter, eller kanskje bare forsvarer den posisjonen du har jobbet for? Det er selvfølgelig helt ok, men er det nok for deg? Hva driver deg - hva er din indre driver?

Disse spørsmålene "plager" jeg meg selv med om dagen. Jeg vandrer ikke helt i mørket, men jakter på virkning, høyt og lavt. Virkningsmål er den nye greia, merk deg det. Når du runder det nye året og vurderer om det har noen hensikt å nok en gang skulle gi deg selv noen nyttårsforsetter, utfordrer jeg deg til å tenke langs følgende baner: "Hvilken virkning ønsker jeg å ha på ulike arenaer i 2013, og hvilke aktivitetsmål  må jeg i så fall aktivere for å bringe meg i ønsket retning?" La meg få høre hva du finner ut!

DA gjenstår det bare å ønske deg og dine en riktig God Jul og et Godt Nytt År!

Vennlig hilsen
Konrad

ps - se under for et par boktips, dersom du ennå ikke er ferdig med julegavene

Raushetens Tid

RAushetens_tid.jpg

Vi trenger en raushetens tid, og den begynner med raushet overfor deg selv. Etter samtaler med hundrevis av klienter gjennom årene, slår det meg hvor strenge vi er med oss selv - hvor lite selvbevisst vi er overfor våre egne gode egenskaper og anerkjennelsen av dem. La deg avsløre, slør på slør, til du finner frem til den gode selvfølelsen! Her trives jeg også i Kathrines selskap, der hun ufolder seg i en leken og avslørende stil gjennom sidene.

Raushet og Dialog

Dialog.jpg

Raushet og Dialog er en god kombinasjon. Dialog er imidlertid noe mye mer håndfast og strukturert enn det vi som oftest assosierer med ordet. Det er en kunst som må trenes opp og læres gjennom utøvende praksis - over tid.  Det er min erfaring. Her anbefaler jeg et praktisk lite snadder av en bok, "et kjerneredskap for å få frem kunnskap og innsikt som finnes hos alle - i alle typer virksomheter". Tittel: "Dialog - en praktisk veileder."  Forfattere: Lise Hannevig og Marjorie Parker. Løp og kjøp (Flux Forlag)

Jon Tonning